Son yıllarda binalarda kaliteyi arttırmak amacıyla ve ekonomik , estetik, zaman tasarrufu gibi kaygılar sebebiyle bina yapım teknikleri önem kazanmıştır. İşte bu sebeple birçok bina yapım tekniği teknolojisi geliştirilmeye başlanmıştır. Bu yazımızda modern yapım tekniklerine 5 önemli örnek vereceğiz.
1. 3D Volumetrik Yapı
Bu modüler inşaat teknolojisi ile 3D Volumetrik yapı elemanları ve inşaat malzemeleri kullanılarak binalar yapılmaktadır. Fabrikada kontrollü olarak üretilen bu elemanlar daha sonra üniteler halinde sahaya taşınır ve burada montajları yapılır.
Bu yöntemin avantajı üretimi fabrikada olduğu için tüm koşullar kontrol altındadır. Böylece üretilen malzemenin kalitesi artmaktadır. İstenildiği gibi yangın, ses ve termal yalıtımlar yapılabilir. Ayrıca bu yöntem zaman yönünden tasaruf sağlar.
2.Prekast Düz Panel Modülleri
Bunlar esas olarak asıl sahadan uzakta üretilen ve daha sonra montaj için sahaya taşınan duvar ve zemin modülleridir. Dekoratif giydirme, yalıtım panelleri gibi kullanımlarının yanında aaynı zamanda taşıyıcı eleman olarak da kullanılabilirler. Fakat çok katlı yapılar için uygun değillerdir.
Duvarlar arası yapı olarak da isimlendirilen bu teknoloji, teknik özelliklerin ihtiyaca göre ayarlanabilmesi ve inşa hızını arttırması sebebiyle ağır olmayan yapılarda kullanımı avantajlı olarak görülüyor.
3. Tünel Kalıp Sistemi
Tünel kalıp sistemi, perde ve döşeme betonunun beraber döküldüğü bir yapım tekniğidir. Bu sistem otel, konut, alışveriş merkezleri vb. projelerde kolaylıkla uygulanabilir. Tünel kalıp sistemlerde başta kalıp sistemi geleneksel sistem maliyetine göre daha pahallı görünse de, kalıpların bakım görmeden 500 sefer kullanılmasından dolayı tüm sistemlerden daha ucuzdur.
Bu sistemin avantajları; hızlı kalıp ve berton dökümü, perde ve döşemenin beraber dökülmesi sonucu oluşan tek bir ana yapının meydana gelmesi ve böylece depreme daha dayanıklı olmasıdır.
4. Hibrit Beton Yapı Tekniği
Yapıların geri dönüşüm sürecinde kullanılan bu sistem inşaatın geri dönüşüm sürecini kısaltır. Bir nevi giydirme sistem olan bu sistemin kullanımı kolaydır ve ekonomiktir.
5. ICF Tekniği
ICF Tekniği, ikiz duvarlara sahip olan ve bina duvarı kalıbı oluşturmak için hızla biraraya getirilebilen polistiren blokları kullanır. Daha sonra kalıplara yüksek kalitede hazır beton pompalanır.
Bu teknik bina yapım sürecini kusursuz hale getirerek elde edilen yapının yüksek düzeyde ses ve ısı yalıtımına sahip olmasını sağlar.