Diploma Olmadan Yazılım Mühendisi Olunabilir mi?
Merhaba Arkadaşlar;
Yazılım ve Yazılım Mühendisliği üzerine konuşmak istedik biraz.
Yazılım öyle bir kavram ki geleceği , teknolojiyi kullanarak inşa ediyorsunuz.
Fakat, ülkemiz gençleri ve üniversiteler tarafından (Belirli bir azınlık dışında) henüz benimsenememiş bir kavram. Ama hevesli o kadar çok genç ve orta yaşlı arkadaşlarımız var ki sayıları üniversitelerin ilgili bölümlerini okuyanlardan kat kat fazla.
Bu noktada bizde biraz durmak istiyoruz.
Diplomaya ihtiyacınız olup olmadığı endüstri ve mühendislik alanına bağlıdır. Örneğin bir inşaat mühendisi olmak istiyorsanız, diplomaya ihtiyacınız olacak.
Ancak yazılım mühendisliği gibi diğer alanlar için buna gerek duymayabilirsiniz. Aslında, bunu yapan birçok yüksek profilli yazılım mühendisi var.
Kodlama becerileri ve deneyimine sahip olduğunuz sürece, resmi bir yazılım mühendisliği diploması olmadan bir iş bulmak mümkün olabilir. Fakat kolay olmayacak.
Amerikan US News gibi kaynaklara göre, yazılım geliştiricilerin yılda ortalama 95,510 dolarlık maaşları var. Bu Endüstri aynı zamanda Amerika’da sadece % 2,5′ lik bir işsizlik oranına sahip ve bu oran yazılım mühendisliğini en kazançlı teknoloji kariyerlerinden biri yapıyor. Ve Önümüzdeki 5 yılda Amerika’da bu sektörün istihdam oranının %17 artacağı söyleniyor.
Amerika da durum böyle iken ve ülkemiz iş adamları yeni yeni bu uçsuz bucaksız alana yöneliyor iken ülkemiz, eğitimlere başlamak için harika bir yer.
Bu belirgin fırsat zenginliğine rağmen, çok az sayıda lisans öğrencisi halen ilgili dereceleri inceliyor. Bu, çok uzak olmayan bir gelecekte ciddi derecede derece nitelikli iş gücü eksikliğine yol açacaktır.
Diplomasız bir mühendis olarak adlandırılabilir misiniz?
Mühendislik, tarihteki en eski işlerden biridir. Türlerimiz ilk kez geliştiğinden beri bir şeyler tasarlıyor ve inşa ediyoruz.
Arşimet, Vitruvius veya Isambard Kingdom Brunel gibi tarihten ünlü mühendisler şüphesiz mühendislerdi ancak resmi nitelikleri var mı? Örneğin Brunel, mühendislik derecesine sahip değildi, ancak saatçi ve horolog olarak çıraklık eğitimini tamamladı.
Aslında, tarihteki mühendislerin çoğu Brunel gibi uzun süren akademik çalışmalara katılmak yerine deneyimli mühendisler altında çıraklık çalışmaları üstlendi.
Buna tarihimizden bir örnek vermek gerekirse Mimar Sinan için kim mimar veya inşaat mühendisi değil diyebilir.
Bu nedenle, tarihte çalışan çoğu mühendisin modern anlamıyla “niteliksiz” olduğu söylenebilir. Ancak bugün mühendislik bilgilerinden şüphe etmeyiz.
Ancak bugün çevremizdeki bazı örnekler için tarihe gitmenize gerek yok. Bugün dünyanın en zengin “mühendis” lerinden bazıları üniversiteden tamamen ayrıldı.
Bill Gates’den Mark Zuckerberg’e kadar, mühendislikten diploma almadan başarılı olan birçok yazılım mühendisi örneği var. Tabii ki, saydıklarımız yetenekli ve özverili bireyler, ancak başkalarının da aynı şeyi yapması mümkün.
Sadece bunu yapmak için tutku ve çok çalışma yapmanız gerekir. Tabii ki, küçük bir sermaye ve bağlantılar da yardımcı olur. Ve belki biraz şans…
Sizler ne düşünüyorsunuz?