Programlama Dilleri Arasındaki Farklar
Günümüzde yazılım teknolojisi gelişmekte olup kullanılan diller de artmaktadır. Kullanılan programlar ve dillerin kendi aralarında çeşitli farklılıkları vardır. Yazılımın web programlama, mobil programlama veya masaüstü programlama gibi alanlara ayrılması yazılım dilleri arasındaki farkı ortaya koyuyor. Web yazılım dillerinin hepsi ile masaüstü programlar geliştirilemeyeceği gibi diğer alandaki diller ile de başka alanda programlar yazılmaz.
Buna göre bir web yazılım geliştirmek istiyorsanız PHP veya Asp.NET dillerini tercih edebilirsiniz. Bu iki dil arasındaki fark ise .NET dilinin nesne yapısını ve katmanlı mimariyi daha iyi desteklemesidir. PHP ile veri tabanı üzerinden basit işlemler ile bir web sitesi ortaya çıkarabilirsiniz. Ancak Asp.NET ile hem veri tabanı ilişkisi hem nesneye yönelik kontroller yapacak olup hepsini dizayn edeceksiniz. Sektörde web alanında ASP.Net daha çok talep edilmektedir.
Masaüstü program geliştirmek isteyen geliştiricilerin tercih edeceği diller ise C# veya Java’dır. İkisi de nesne yönelimli programlamayı desteklemektedir. Geniş bir kullanıma sahip olan bu diller ile masaüstü programlar oluşturabilirsiniz.
C# ile Java Arasındaki Temel Farklar
- Java’da pointer(işaretçi) işlemleri bulunmaz. Ancak C# bu özelliğe izin verir.
- Java switch yapılarında sadece int ve char veri tipleri ile işlem yaparken C#’da string tipleri ile de işlem yapılır.
- C#’ta go to komutu bulunur ancak Java’da bulunmaz.
- C# bazı kısıtlamalar ile operatör overloading işlemine izin verir. Ancaj Java bu özelliğe izin vermez.
Bununla birlikte bir çok farklılıktan daha söz edebilmekle beraber temel anlamdaki farklılıklar bunlardan oluşur. Yazılım geliştiricinin burada vereceği karar önemlidir. Fizibilite, gereksinim gibi kriterleri de göz önünde bulundurarak hangi platformda uygulaması gerektiğini önceden araştırmalıdır.
Programlama Dilleri Neye Göre Tercih Ediliyor?
Yazılım geliştirmek ve insanların işlerini kolaylaştıracak sistemler yapmak ilk etapta dilden bağımsız düşünülür. Yazılım planlaması incelendiğinde analiz kısmında hangi dilin kullanılacağı tespit edilir. Bir web projesi için C dili kullanamazsınız. Ya da bir otomasyon geliştirmek için PHP dilini tercih edemezsiniz. Bu ayrımı yaptıktan sonra sıra fonksiyonelliğe ve sisteminize uygunluğuna göre dil tercihi yapılır. Örneğin C# ile Java arasında olduğu gibi.
Yazılımı derinden öğrenmek, gömülü sistemler ve sistem programlama gibi alanlara yönelmek isteyenlerin tercih etmesi gereken diller ise C ve C++’dır. Bu iki dil ile daha çok siyah ekran üzerinde çalışır ve yazılımı derinden öğrenmeye başlarsınız.
Yazılım alanında bir çok dil alternatifi mevcuttur. Yapacağınız işlemlerin neler olduğunu saptadıktan sonda dil seçimine karar vermeniz zor olmayacaktır.
Son dönemlerde ise yapay zeka teknolojisi çok yaygın biçimde görülmektedir. Yapay zeka alanındaki çalışmalarınızı ise bir çok dil alternatifi ile sürdürebilirsiniz. En eski programlama dillerinden biri olan LISP de buna dahildir. Bunun yanı sıra Java, Python, C# ve C++ dilleri de yapay zeka teknolojisinde kullanılan dillerdir.