Makaleler
Trend

İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Arasındaki 4 Temel Fark

Temel olarak yaptıkları işler dışarıdan bir çok kişiye aynı gibi gözükse de gerçekte öyle olmayan iki mesleği inceliyoruz. İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık arasındaki bu 4 temel farkın bilinmesi gelecekte meslek seçimi yapacak olan öğrenci kardeşlerimiz içinde önemli. Önceden söyleyelim birazdan okuyacaklarınızın ülkemizdeki mimarlık ve mühendislik tanımı ile çeliştiğini görebilirsiniz. Aslında bir nevi olması gerektiği gibi Avrupa da bulunan sistemi inceledik diyebiliriz.

İnşaat Mühendisliği Dallara Ayrılan Bir Meslektir

İnşaat mühendisliği okurken fark edeceksiniz ki derslerde bile aslında meslek dallara ayrılıyor. Hidrolik, Çelik Yapılar, Betonarme, Zemin Mekaniği, Ulaştırma gibi dersler aslında birer uzmanlık alanını anlatıyor. Ki bu alanlar yegane alanlar değil. Daha nicesini sayabiliriz, Cephe, Altyapı, Köprüler, Kara yolu, Barajlar gibi projelerde uzun yıllar çalışan inşaat mühendisleri için alanlarında uzman Cephe Mühendisi veya Baraj Mühendisi demek yanlış olmaz. Bu söylem literatürde pek yer bulmasa da iş ilanlarında bu şekilde tanımlanmaya başlayalı yıllar oluyor.

Bu yönü ile inşaat mühendisliği mesleğini Doktorluğa benzetebilir. Tıpkı bir kalp cerrahına gidip göz ameliyatı yaptıramayacağınız gibi bir cephe mühendisine de gerekli tecrübeyi ve bilgi birikimini kazanmadan altyapı projesi yaptıramazsınız.

Mimarlar Bir İnşaat Projesinde Belirli Bir Alana Odaklanır

Her ne kadar üniversitede aldığımız dersler, kullandığımız bilgisayar programları ve çalıştığımız yer çoğu zaman aynı olsa da görev tanımlarımız farklıdır. Örneğin bir inşaat mühendisi yapının herhangi bir yerini yapmakla yükümlüyken mimar o bölümlerini tasarımı ile sorumludur. Tabi ülkemizde son yıllarda bu tanımlarda birbirlerine karışmış durumda. Mühendislik yapan çok mimar görmüşken ince işler şefliği yapan bir çok da mühendis gördü bu gözler. Fakat Tasarım ve Yapım olarak düşünürsek görev tanımları Avrupa da çok farklı.

İnşaat Mühendisi Mimarın Danışmanı Diyebiliriz

Bir tasarım söz konusu ise mimar altından girer üstünden çıkar ve kendine özgü bir sanat yaparak tasarımı tamamlar. Ama iş tasarımla bitmemektedir. Günümüz mühendislik harikalarına baktığımız zaman en ünlü mimarlık şirketleri dahi tasarlamış olsa mühendislik firmalarından yapılabilirlik onayı alınmadan veya yapılabilmesi için gerekli revizyonlar mimarlarla beraber istişare edilmeden inşaatlar başlamıyor. Aynı zamanda inşaat mühendislerinin yöneticilik kimliği de olmalıdır. Bir binada sadece inşaat mühendisi değil, mimar, makine mühendisi, elektrik-elektronik mühendisi gibi diğer mühendislik dallarından da mühendisler bulunmakta. Bu dalların ortak noktasında ise inşaat mühendisi bir birleştirici güç ve otorite olarak bulunur.

İnşaat Mühendisliği Daha Çok Gelir Sağlıyor

Aslında bu başlık ülkemizde gerçeği yansıtmasa da Avrupa ve Amerika Merkezli İş İlanı sitelerinde verilen maaş miktarının inşaat mühendislerine daha fazla olduğunu görüyoruz. Glasdoor Jobs örnek sitelerden sadece bir tanesi. Tabi bu maaş miktarlarının mesleki gelişime yani tecrübeye ve bilgi birikimine göre ortalama bir değer olduklarını unutmamak lazım.

Yazının başında da dediğimiz gibi aslında kısaca inşaat mühendisliği ve mimarlık incelemesi yaptık. Avrupa ve Amerika da bulunan sisteme göre olması gerekenleri söyledik belkide. Eminiz sizde okuyunca fark ettiniz bu yazdıklarımız ülkemiz gerçeklerine pek de uymuyor. Umarız ilerleyen zamanlarda tekrar düzelir ve olması gerektiği gibi olur. Sizlerde aklınıza gelen farklılıkları bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

 

Daha Fazla Göster

Mühendis Çekmecesi

Yöneticilerin Kontrol Sağladığı Ortak Kullanım Yönetim Hesabı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu