HaberlerMakaleler

FEANI (Avrupa Ulusal Mühendislik Birlikleri Federasyonu) NEDİR?

     FEANI 1951’de ikinci dünya savaşının bitiminden sonra Avrupada ki tüm mühendislerin bir çatı altında organize olması gerektiğini savunan Fransız ve Alman mühendisler tarafından kuruldu. Bu organizasyonun asıl amacı Avrupa toplumunun barışsal gelişimini kolaylaştırmak ve sağlam temellere oturtmaktı. Kurulmasından çok süre geçmeden yedi avrupa ülkesi bu girişime katıldı.
     Bugün, içerisinde ülkemizinde bulunduğu 33 Avrupa ülkesinden dernekler FEANI’da temsil edilmekte olup, her biri ülkelerinde ulusal düzeyde olup mühendislik mesleğinin temsilcisi olarak tanınan 350’den fazla ulusal mühendislik birliğini bir araya getirmektedir.  FEANI’ye üye olan ülkelerde ulusal izleme komiteleri oluşturulmuştur, Türkiye’de ulusal izleme komitesi görevini TMMOB yürütmektedir.
      FEANI, Dünya Mühendislik Örgütleri Federasyonu (WFEO) kurucu üyesi olmasının yanı sıra birçok mühendislik ve teknoloji konularında ve mühendislik eğitimi ile ilgili kuruluşlar ile iş birliği yapar. FEANI resmen Avrupa’daki mühendislik mesleğini temsil eden Avrupa Komisyonu tarafından tanınır Federasyon ayrıca UNESCO, UNIDO ve Avrupa Konseyi ile danışma statüsündedir. FEANI’nın çalışma dili Fransızca ve Almancadır.

     FEANI’nın hedefleri nelerdir?

  • Üye ülkelerin mühendislerinin mesleki niteliklerinin Avrupa’da ve dünyada tanımasını sağlamak.
  • Mühendislerin toplumdaki statüsünü, rolünü ve sorumluluğunu ortaya koyarak mühendislerin profesyonelce ilgi alanlarını korumak ve teşvik etmek.
  • Mühendislerin Avrupa içinde ve dünya çapında serbest dolaşımını kolaylaştırarak Avrupa’nın mühendislik mesleği için tek bir ses için çaba göstermek.
  • Mühendislik meseleleriyle ilgili diğer ülkelerde ki kuruluşlarla işbirliği geliştirme

       Ulusal İzleme Komitelerinin görevleri

   Ülkemizde FEANI’ye bağlı olarak ulusal izleme komitesi görevini üslenen kuruluş TMMOB’dir.  Bu komitelerin görevleri ise şöyledir;
  • EUR-ING belgesi için başvuru yapan mühendisin başvurusunu Avrupa İzleme Komitesi’ne göndermeden önce eğitim geçmişini ve mühendislik deneyimini kontrol etmek ve değerlendirmek,
  • vrupa Komitesini ülkedeki mühendislik eğitiminin yapısı ve mühendislik programları konusunda bilgilendirmek,
  • FEANI Avrupa Mühendislik Eğitimi Veri Tabanı (EEED) yer alan okulların ve programlarda gerçekleşen değişiklikleri takip etmek ve bu konuda FEANİ’yi bilgilendirmekle yükümlüdür.

Daha Fazla Göster

Mühendis Çekmecesi

Yöneticilerin Kontrol Sağladığı Ortak Kullanım Yönetim Hesabı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu