GenelMakaleler

Su Yalıtım Malzemeleri

     Su ve nemin zararlı etkilerinden korunmak için üretilen su geçirimsiz maddelere su yalıtım malzemeleri denir. Birçok çeşit su yalıtım malzemesi olmakla beraber bu malzemeleri içerdikleri meteryallere, kullanıldıkları yerlere,  yapısal ve yüzeysel su yalıtım uygulamalarına göre birçok  şekilde gruplandırmak mümküdür. Bu yazımızda biz yapısal ve yüzeysel su yalıtım uygulamalarına yer vereceğiz.

Yüzeysel Su Yalıtım Uygulamaları

   Su ile yapının temas ettiği tüm yüzeylerin kesintisiz bir şekilde yalıtım malzemesi ile kaplandığı durumlar bu gruba girer. Bu grupta kendi aralarında sürme tip su yalıtım malzemesi, bitüm esaslı su yalıtım örtüleri  ve plastik ve ya kauçuk esaslı sentetik su yalıtım malzemeleri olarak ayrılırlar.

  • Sürme tip su yalıtım malzemeleri

Uygulama yerinde uygun karıştırıcılarla hazırlanan veya kullanıma hazır olarak bulunan su yalıtım malzemeleridir. Bu malzemeler uygulama yerine ve şartlarına göre bazen mala, rulo veya fırça ile uygulanır iken bazende püskürtme şeklinde uygulanırlar. Çimento esaslı, bitüm esaslı, poliüretan esaslı ve akrilik esaslı malzemeler bu gruba girmektedir.

Çimento esaslı su yalıtım malzemeleri adından da anlaşılacağı üzere çimento esaslı olup su veya bazı özel kimyasallarla karıştırılarak uygulanır. Daha çok içe suyu depolarında, yüzme ve süs havuzu yalıtımlarında, bodrumların iç yüzeylerinin yalıtımında, betondan yapılan kanal derelerde, betonarme tünel ve sığınaklarda kullanılır.

Bitüm esaslı malzemeler sadece suyun geldiği tarafta mala, fırça veya püskürme  yöntemiyle uygulanır. Genellikle Temel perde duvarlarının yalıtımında, toprak ile temas halindeki yapı elemanlarının yalıtımında kullanılırlar. B u malzemeler kullanılmadan önce uygulanacakları yüzeylere astar yapmak gereklidir.

Poliüretan esaslı malzemeler rulo ile sürülerek veya püskürtme yapılarak uygulanan türleri vardır. Bu malzemeler elastik olup çatlak köpürme özelliği gösterirler. dıştan temel yalıtımında, teras, otopark ve çatı yalıtımlarında kullanılırlar.

Akrilik esaslı malzemeler uygulanmadan önce astar yapılması gerektirmektedir.

  • Bitüm esaslı su yalıtım örtüleri

Bitümlü örtüler bir taşıyıcının yüzeylerinin fabrikada bitüm ile kaplanmasıyla oluşturulurlar.  Bu taşıyıcılar bitümün belirli standartlarda uygulanmasını sağlamak, su yalıtım örtülerine çekme gerilmelerini taşıma kapasitesi kazandırmak ve esneklik özellikleri için kullanılır. Bitümkü örtülerde taşıyıcı katman olarak cam tülü, cam dokuma ve polyester keçe kullanılır.

  • Plastik ve ya kauçuk esaslı sentetik su yaalıtım örtüleri

Belli standartlara göre taşıyıcılı ve taşıyıcısız olarak üretilebilirler. Kalınlıkları genellikle 1.2-2 mm kalınlığında olup ultraviyole ışınlara karşı dayanıklıdırlar. Genel olarak temellerde, çatılarda, su depolarnda, göletlerde, yüzme havuzlarında, tünellerde, çöp depolarında, su arıtma tesislerinde vb. kullanılırlar.

Yapısal Su Yalıtım Uygulamaları 

Beton elemanların imalatı sırasında imalatın kolaylığını sağlamak, betonun kalitesini arttırmak ve istenilen özelliklerin verilmesini sağlamakla su geçirimliliğini elde etmek için kullanılan uygulamalardır. Bu uygulamalarda toz ve sıvı katkı maddeleri betondaki su ve nem geçirimsizliğini sağlarlar. Bu kimyasallar betondaki betondaki kılcal boşlukları azaltır ve ya beton içerisindeki kapiler boşlukları tıkarlar.

Daha Fazla Göster

Mühendis Çekmecesi

Yöneticilerin Kontrol Sağladığı Ortak Kullanım Yönetim Hesabı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu