HaberlerMakaleler

Yeni Mezun İnşaat Mühendislerine Tavsiyeler


Merhaba arkadaşlar;
Bu yazımızda yeni mezun inşaat mühendisi kardeşlerimize ve hali hazırda iş bulamamış meslektaşlarımıza bazı tavsiyelerde bulunacağız.

        Öncelikle şunu belirtmek isterim birçok mühendis kardeşimiz mezun olur olmaz, hemen istedikleri bir departmanda iş hayatına atılmak istiyorlar. Lakin bu zor bir adım. Çünkü okulda öğrendiklerimiz bizi hemen iş hayatına hazır hale getirmiyor. Büyüklerimizden duyduğum bir söz vardı… “Mühendisliğin yarısı okul, yarısı şantiyedir.” Yani anlamamız gereken şantiye tozu yutulmadan tam manası ile mühendis olunmuyor. 
        Arkadaşlar, mezun olur olmaz iş bulma sitelerinden iş aramaya başlıyoruz fakat baktığımız zaman şunu görüyoruz çok az ilan da direkt olarak yeni mezun inşaat mühendisi aranıyor yazıyor. Buda binde bir ihtimal. İlanlar genelde Teknik Ofis mühendisi, Planlama mühendisi, Teknik Ofis mekanik mühendisi, Teknik Ofis elektrik mühendisi, kalite kontrol mühendisi veya şantiye şefi, Proje müdürü gibi ilanlar. Bu ilanların ayrıntısına bakacak olduğumuzda birçok firma tecrübeyi şart koşuyor. Tabi tecrübe ile de bitmiyor ki biz size bu yazımızda tecrübe engelini aşmanın püf noktalarını sunacağız. 

        Firmaların ilanlarını daha ayrıntılı incelediğimizde tecrübenin yanındaki ekstra şartlar dikkatimizi çekiyor. Bu şartlardan biri çalışılan coğrafyaya göre üçüncü bir dil oluyor. Bununla ilgili olarak yurt dışı isteyenlere tavsiyeler yazımıza buradan bakabilirsiniz. Şartlardan bir diğeri de çalıştırılacak pozisyona göre kullanılan programlar da uzman olmak. Peki ne bu programlar? Planlama mühendisi için Primavera veya Microsoft Project, Dizayn ofis için mutlaka AutoCAD ve ekstra olarak Revit, İdeCAD, Sta4CAD, NetCAD, Rhinoceros, 3Dsmax gibi programlardan biri. Teknik Ofis için ileri derecede MS Excel ve AutoCAD.
   
     Şimdi gelelim işin püf noktasına. İş bulamadığınız bu dönemde mutlaka kendinize yatırım yapın. Öncelikle kafanıza çalışmak istediğiniz departmanı belirleyin ve bu departmana göre de mutlaka bir veya iki tane programı uzman olacak şekilde öğrenin. Bir diğer önemli mevzu mutlaka İngilizceyi iyi derecede öğrenin. Sadece konuşma olarak değil yazışma olarak da güçlü bir şekilde öğrenin. Üçüncü bir dil öğrenmek Şu aşamada sizin tercihiniz ki yurt dışı çalışmak istiyorsanız zaten mutlaka üçüncü dil öğrenmenizi tavsiye ediyoruz. Hangi coğrafyada hangi dillerin kullanıldığına dair yukarıda da belirttiğimiz gibi yurt dışında çalışmak isteyen mühendislere tavsiyeler yazımızı okuyun. 


İşveren Neye Bakıyor?

     Tabi ki öncelikle tecrübeye bakıyor. Tecrübe size yukarıda saydığım özellikleri ekliyor. Bir diğer artısı ise ortaya çıkan veya çıkacak olan problemleri önceden kestirebilme ve pratik çözümlere sahip olma. Bu noktada o zaman çalışmadan iyi bir pozisyonda çalışmak imkansız dediğinizi duyar gibiyim. Ama panik yok. Program öğrenirken mutlaka kendi başınıza veya meslektaş arkadaşlarınız varsa sizin gibi küçük bir proje tasarlayın. Tasarladığınız zaman zaten bir çok problemi öğreneceksiniz ve çözümlerine ulaşacaksınız. Şantiyede ortaya çıkan problemlerin %80′ i tasarım aşamasında yapılan hatalardan veya atlanan kısımlardan kaynaklanıyor. Bunları yaptıktan sonra emin olun öz geçmişinize harika artılar eklemiş olacaksınız. Bu öz geçmiş ile de uzun vadede işsiz kalmazsınız. Bahsettiğimiz programlara ve eğitimlere sitemiz üzerinden de ulaşabilirsiniz. 

Sözlerimi Bedri Rahmi Eyüboğlu’ nun güzel dizeleri ile bitirmek istiyorum.

"En azından üç dil bileceksin
En azından üç dilde
Ana avrat dümdüz gideceksin
En azından üç dil
Çünkü sen ne tarih ne coğrafya
Ne şu ne busun
Oğlum Mernus
Sen otobüsü kaçırmış bir milletin çocuğusun."

Eklememizi istediğiniz kısımlar veya sorularınız varsa bizlere yorumlardan rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Mühendis Çekmecesi

Yöneticilerin Kontrol Sağladığı Ortak Kullanım Yönetim Hesabı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu