Prefabrik Yapıların Avantajları ve Dezavantajları
Elemanları parçalı olarak fabrikada üretilen ve bu parçalı elemanların inşa noktasına getirilip teker teker montaj edimiyle oluşturulan yapılara prefabrik elemanlar denir. Prefabrik yapıların kullanımı henüz ülkemizde çok yaygın olmasa da bu yapıları tercih edenler için birçok fayda sağlamaktadırlar.
Prefabrik yapılar tek katlı ve ya iki katlı olarak inşa edilebilmektedirler. Servis ömürleri yaklaşık olarak 45-50 yıl arasındadır. Daha çok deprem sonrası kolay kurulumu açısından tercih edildikleri için “deprem evleri” olarak anılmaktadırlar. Fakat prefabrik yapı denilince akla sadece konut gelmemelidir birçok farklı kullanım alanı vardır. Depolar, fabrikalar, modern tasarımlar da prefabrilk olarak inşa edilebilirler.
Prefabrik Yapıların Avantajları
- Prefabrik elemanlar yerinde döküm elemanlarına göre daha sağlamdır çünkü fabrikasyon üretimi olan yapı elemanlarının kür ve ortam koşulları olması gerektiği gibi ayarlanabilir. Bu da doğal olarak betonun dayanımını ve kalitesini arttırır.
- Yapımları oldukça pratik ve hızlıdır.
- Geleneksel betonarme bir yapıda, yapının bir bölümünü değiştirmek zordur. Fakat prefabrik yapıda yapı elemanlarının birbirlerine birleşimleri sayesinde yapının herhangi bir bölümünü değiştirmek daha kolay ve ekonomiktir.
- Prefabrik yapıların ses ve ısı yalıtımı daha iyidir.
- Prefabrik yapıların bir yerden başka bir yere taşınması zor olsa da mümkündür. Fakat geleneksel betonarme yapılarda bu mümkün değildir.
- Predabrik yapıların esnek olmalarından dolayı depreme ve zemin kaymalarına karşı dayanıklıdırlar.
Prefabrik Yapıların Dezavantajları
- Prefabrik yapıların maliyeti yerinde döküm metoduna göre yüksektir.
- Betonarme yapılara göre servis ömürleri daha kısadır.
- Rüzgar yükünün fazla olduğu yerlerde kullanımı tercih edilmez çünkü yapı elemanlarının birleşim yerlerinin hassaslığı rüzgar yüküne karşı az dayanıma sahiptir.