Mühendislik Harikaları

Lotus Tapınağı

      Hindistan’ın Delhi şehrinde bulunan Lotus Tapınağı İranlı mimar Fariborz Sahba tarafından 2,5 yılı aşan bir sürede tasarlanmıştır. İnşasına  1977′ de başlanan yapı 1986 ‘da tamamlanmıştır. Lotus çiçeğinden ilham alınarak tasarlanan yapının genişliği 34 m, yüksekliği 40 m’dir. Yapının etrafında ise lotus çiçeğinin taç yapraklarını andıran 27 parçalık ayrı yapılar vardır. Aynı anda 2.500 kişiyi ağırlama kapasitesine sahip olan yapı  günde 8 bin ile 10 bin kişiyi ağırlamaktadır. Yılda yaklaşık olarak 70 milyondan fazla kişi Lotus Tapınağını ziyaret etmektedir.


   Cephe kaplaması Yunanistan’daki Pentelicusm Dağı’ndan beyaz mermerden yapılmış, aynı mermer Parthenon’u inşa etmek için kullanılmıştır. Binada 9 giriş bulunmaktadır, bu kapılar dünyada 9 dinin var olduğunu simgeler. Lotus Tapınağı bulunan tek kubbe ise  Tanrı’ nın tek olmasını simgeler.

     

Daha Fazla Göster

Nevra Eker

Lisans ve yüksek lisans eğitimimi Frat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği'nde tamanladıktan sonra çeşitli özel şirketlerde inşaat mühendisliği görevinde bulundum. 2017 yılında Mühendis Çekmecesi'nde yazarlık ve editörlük görevine başladım. Günümüzde Harran Üniversitesi'nde doktora eğitimime ve Mühendis Çekmecesi'ndeki görevime devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu