Mühendislik Harikaları

Bulutlar Arasında Bir Köprü ‘Millau Bridge’

         Fransa’nın İspanya sınırına yakın Millau  şehrinde bulunan köprü Millau şehrinin trafik sorununa çözüm bulmak amacıyla 2001 yılında yapılmaya başlanmıştır. Tasarımcıları Fransız mühendis Michel Virlogeux ve İngiliz mimar Norman Foster’dır. Michel Virlogeux bir röportajında ‘tasarımı mühendis arkadaşlarıma gösterdiğimde bunun bir çılgınlık olduğunu söylediler’ ifadesini kullanmıştır. Çünkü bu köprü zamanının en yüksek köprüsü ünvanına sahipti. Öyle ki bu yükseklik Eyfel kulesinden bile yüksekti.

          Millau Köprüsünün yapımı sırasında birçok zorlukla baş edilmek zorundaydı. Köprünün yapıldığı yerde çok sık yer kaymaları meydana gelmekteydi ve zemin kireç taşıyla kaplıydı. Ayrıca köprünün bulunduğu yükseklikte 130 km/s hızla esen rüzgarla baş etmek gerekiyordu. Tasarımcı mimar ise köprünün bir kelebek gibi görülmesini istiyordu. Bu yüzden köprü kablolu köprü olarak tasarlandı.


        Millau Köprüsü 343 m boyunca uzanan bir kuleye sahiptir . Bu yönüyle köprü adeta bulutların üzerinde uçuyor görünümü verir. Köprünün toplam yol uzunluğu ise 2.460 m’dir ve 4 şeritli bir kara yoluna sahiptir. Bu kara yolunun ağırlığı yaklaşık olarak 36 bin tondur. Kablolu bir köprü olarak tasarlanan bu mühendislik harikası yapıda toplam 7 adet devasa ağırlıkta sütun bulunmaktadır. Bu sütunların her birinin ağırlığı 700 tondur. İnşaat sırasında bu ağırlıktaki bir yükü kaldırmak için çok derin temeller kazılmıştır. Bu dev sütunların inşaatına 2001 yılında başlanıp 2003 yılında inşaları bitirilmiştir. Köprünün toplam ağırlığı 290 bin tondur.

          Toplam olarak 394 milyon Euroya mal olan köprü ‘ Uluslararası Köprü ve Yapı Mühendisliği’ tarafından üstün yapı ödülü almıştır.

     

     

Daha Fazla Göster

Mühendis Çekmecesi

Yöneticilerin Kontrol Sağladığı Ortak Kullanım Yönetim Hesabı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu