Mühendislik Harikaları

Berryessa Gölü’nde Dev Bir Delik ‘Glory Hole’


     Berryessa Gölünün üstündeki bu delik de nedir?

     ABD’nin Kalifoniya eyaletinde bulunan Monticello barajı 1953-1957 yılları arasında inşa edilmiş ve Putah Irmağı’nın önüne set çekerek Kaliforniya’da ki en büyük ikinci göl olan Berryessa Gölü’nü meydana getirmiştir.




      Barajın yüksekliği 93 m ve genişliği 312 m kemer tipli bir barajdır. tüm bu özellikleriyle olağan olan bu barajı diğer barajlardan ayıran en önemli özelliği “Glory Hole” dur. 


     Peki bu “Glory Hole” nedir ? Glory Hole bir taşıma savağıdır.Berryessa için seçilen dolu savak tasarımı, çeşitli olarak, çene ağızlığı, sabah zaferi veya en yaygın olarak zafer deliği olarak adlandırılmıştır. Sular çekildiği zaman dev bir huni şeklinde gözüken Glory Hole üstte 75 m çapında, altta 8 m çapında olarak tasarlanmıştır. Yüksekliği ise 135 m’dir. baraj doluluğa ulaştığında bu dev huniyi içerisine alarak bir kara deliği andıran görüntüyü oluşturur. Glory Hole saniyede 1370 suyu boşaltabilmektedir. 




“Ülkemizde yer alan barajlarda da böyle bir tasarım görmek ister miydiniz?” diyerek yazımızı bitiriyor ve yorumlarınızı bekliyoruz…


Kaynak
Kaynak

Daha Fazla Göster

Mühendis Çekmecesi

Yöneticilerin Kontrol Sağladığı Ortak Kullanım Yönetim Hesabı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu