DerslerFaydalı Bilgiler

END BEARING PILES (UÇ TAŞIYICI KAZIK) NEDİR? SEÇİM, KULLANIM VE AVANTAJLARI

Nokta taşıyıcı kazıklar olarak da bilinen uç taşıyıcı kazıklar, düşük taşıyıcı kapasiteli topraktan kaya veya çok yoğun kum ve çakıl gibi güçlü bir tabakaya üstyapı yükünü aktarmak için kullanılır. Yük taşıma kapasitelerinin çoğunu, zemin kütlesinin altındaki  güçlü zemin tabakasının direncinden elde ederler.

Kazık ucunun, kazık çapının en az üç katı kadar sağlam tabakalara nüfuz etmesi gerekir. Bu önlemin, kazık ucunun altındaki sert katmanın nihai mukavemetinin tam faydasını sağladığı düşünülmektedir. Prefabrike kazıklar ve burgu tipi kazık uç taşıyıcı kazıklar olarak kullanılabilir.

Taşıyıcı uç zayıf topraktan geçer ve güçlü zemin tabakası üzerinde durur, bu nedenle bir sütun gibi davranır. Bu nedenle bu tür kazıklar betonarme bir kolona benzer şekilde tasarlanır. Kıvrılma hatası, parçaları su veya havada geçmediği sürece uç yatak kazıklarının tasarımında dikkate alınmaz.

Uç Taşıyıcı Kazığa Neden İhtiyaç Duyulur?

  • Zayıf toprak tabakası altındaki sert tabakalara ulaşılabilir olmalıdır, aksi takdirde sürtünme kazıkları tavsiye edilir,
  • Uç taşıyıcı kazık yerleşimi büyük ölçüde en aza indirir, bu nedenle yerleşimin kritik olduğu binalar için iyi bir seçimdir,
  • Bir binanın oldukça ağır konsantre yükleri olduğunda,
  • Zemin altı su seviyesinde büyük dalgalanmalar var ise,
  • Kanalların yakınında kanallar veya derin drenaj hatları bulunmakta ise,
  • Radye temeli pahalıysa veya yerel zorluklar nedeniyle yapılması imkansızsa.

Uygulama Alanları

  1. Yüksek yapılar
  2. Köprü yapıları
  3. Su tankları.

Avantajları

  1. Sürtünme kazığı gibi diğer kazık türlerine kıyasla düşük oturmalar meydana gelir. Bu nedenle çok katlı binalar çoğunlukla bu tür kazıklar üzerine inşa edilir.
  2. Uç taşıyıcı kazıklar genellikle şantiyelerin çoğunda kullanılır.
  3. Uç taşıyıcı kazıkları şartnamelere göre prekast olabilir.
  4. Herhangi bir uzunluk, şekil ve boyutta prefabrik hale getirilebilir ve yerinde kullanılabilir, böylece tamamlanma süresi azalır.
  5. Uç used kazıklar zayıf toprakta hava veya sudan geçmesi dışında burkulma hasarı yaşamaz.
  6. Yığın, uygulanabilecek maksimum tasarım yükü için çelikten daha güçlü olabilecek sağlam tabakaya dayanır.
  7. Kazık konstrüksiyon maliyeti optimize edilebilir, çünkü uzunluğu sağlam toprak tabakasının derinliğine göre belirlenebilir.
  8. Kullanılacak kazığın uzunluğu, toprak arama sondaj kayıtlarından elde edilen anakaya derinliğine göre kolayca hesaplanabilir.

Dezavantajları

  1. Uç yatağının inşası için ağır ekipmanlara ihtiyaç vardır.
  2. Kazıyı çevreleyen toprak, kazığın yüzeyine yapışabilir ve kazık üzerinde “Negatif Yüzey Sürtünmesine” neden olabilir.

Kaynak: https://theconstructor.org/geotechnical/end-bearing-pile-foundation/37517/

Daha Fazla Göster

Mühendis Çekmecesi

Yöneticilerin Kontrol Sağladığı Ortak Kullanım Yönetim Hesabı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu