GenelMühendislik Harikaları

5 İlginç inşaat Malzemesi

  1. Optik Şeffaf Ahşap

Stockholm’deki KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup araştırmacı, Optik Şeffaf Ahşap (TW) geliştirdi. Amerikan Kimya Derneği’nin Biomacromolecules dergisinde yayınlanan şeffaf ahşap, kimyasal lignini ahşap bir kaplamadan çıkararak çok beyaz olmasına neden olan bir işlemle oluşturulur. Bu beyaz gözenekli kaplama daha sonra saydam bir polimerle emprenye edilir, tek tek hücrelerin optik özellikleriyle eşleşir ve tüm materyali yarı saydam hale getirir.

2. Tuğlalarda soğutma sistemi

Katalonya İleri Mimari Enstitüsü’ndeki öğrenciler, bina içleri üzerinde soğutma etkisi olan yeni bir malzeme oluşturdular. Soğutma etkisi,  malzeme  yapısındaki ağırlığının 500 katına kadarsuyu emen hidrojel varlığından geliyor.  Emilen su, sıcak günlerde sıcaklığı azaltmak için serbest bırakılır. Hidroseramikler iç sıcaklığı 6 santigrat dereceye kadar düşürme yeteneğine sahiptir. Geliştiren: Katalonya İleri Mimari Enstitüsü

3. Sigara izmaritleri ile oluşturulan tuğla

Sigara izmaritlerinin çevre üzerindeki etkisini azaltmak için, RMIT araştırmacıları sigara izmaritlerinden yapılmış daha hafif ve daha enerji verimli tuğlalar geliştirdiler. Arsenik, krom, nikel ve kadmiyum gibi elementler toprağa girer ve doğaya zarar verir dolayısıyla tuğla  yapmak içib sigara izmaritlerinin kullanımının çevre üzerindeki etkisi çok büyüktür. Kısacası, atıkları çok daha çevre dostu bir şekilde kullanmak. Yıllık bazda 6 milyon sigara üretilmekte ve 1,2 milyon ton sigara izmariti atığı üretmektedir. RMIT tarafından geliştirilmiştir.

4. Mars betonu

Mars’ı kolonileştirmek için araştırmacılar, su gerektirmeyen ve iki katından daha güçlü olan yeni bir beton türü geliştiriyorlar. Sonunda Mars gibi diğer gezegenleri kolonileştirmeye başladığımıldığında, binalar ve altyapı yapmak için betona ihtiyacının ortaya çıkacağını, betonun suya ihtiyacı olduğunu ve Mars’ta bu ihtiyacı karşılayacak malzemeler olmadığını söyleyen  Northwestern’deki bir araştırmacı ekibi Mars Betonunu geliştiriyorlar.

5. Işık üreten çimento

Rubio Ávalos tarafından geliştirilen yeni akıllı malzeme, 20 Ekim 2015’te Agencia Informativa Conacyt tarafından hazırlanan resmi bir basın bülteninde yayımlandı . Araştırmacı, uygulamaların çok geniş olduğunu ve en çok öne çıkanların mimari pazar için olduğunu iddia etti: cepheler, yüzme havuzları, banyolar, mutfaklar, otoparklar, vb. enerji sektörü, petrol platformları ve elektrik dağıtım sistemine ihtiyaç duymadığı ve sadece ışıkla şarj edildiği için elektriğe erişimi olmayan alanları aydınlatmak veya işaretlemek istediğiniz her yerde. Işık yayan çimentonun dayanıklılığının inorganik yapısı sayesinde 100 yıldan fazla olduğu tahmin edilmektedir ve malzeme bileşenleri kolayca geri dönüştürülebilir niteliktedir.

Aynı açıklamaya göre, bu yeni malzemenin temel özelliği, hammaddelerin (silika, nehir kumu, endüstriyel atık, alkali ve su) polikondensasyon işlemi ile elde edilmektedir. Araştırmacı, bu sürecin oda sıcaklığında gerçekleştirildiğini ve yüksek enerji tüketimi gerektirmediğini söyledi. Üretimde üretilen kirlilik, Portland veya sentetik plastikler gibi diğer çimento türlerine kıyasla düşüktür.

 

Daha Fazla Göster

Mühendis Çekmecesi

Yöneticilerin Kontrol Sağladığı Ortak Kullanım Yönetim Hesabı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu