Genel

TEKNOFEST-2020 YARIŞMALARI

İNSANSIZ SU ALTI SİSTEMLERİ (İSA) KATEGORİSİNDE YARIŞMAKTA OLAN GENÇ MÜHENDİSLERE BAŞARILAR DİLERİZ (BARBAS TECHNOLOGY TEAM)

TEKNOFEST-2020 yarışmalarında  “İNSANSIZ SU ALTI SİSTEMLERİ (İSA)” kategorisinde yarışmakta olan girişimci ve geleceğe umut veren mühendisleri başlatmış oldukları proje hakkında yaptığımız küçük söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.

1) Kendinizi ve takımınızı kısaca tanıtabilir misiniz?

Ben Rasim Budak Barbas Technology Team’in kurucusu ve takım lideriyim. Projedeki görevim başta elektronik alt sistemler olmak üzere diğer mühendislik multidisiplinlerini bir araya getirerek proje için gerekli çalışmaların uyum içerisinde ilerlemesini sağlamaktır. Takım içerisinde genel disiplini ve çalışma ortamını sağlarken, proje yapımı sırasında takım üyelerinin donanımının artması ve gerek teknik gerek akademik açıdan bilgi seviyelerinin artması için yardımcı olmaktayım. Sponsorsuk için görüşmelerede destek vermekteyim.

2) Projenizden biraz bahsedebilir misiniz?

Projemizin adı BARBAS-1 vatoz balıklarından esinlenilerek tasarlanmış olup, doğanın teknolojiye yansımasıdır. Vatoz balıkları esnek yüzgeçleri ve doğası gereği şeklinden kaynaklı yüksek hareket kabiliyetine sahip canlılardır. Su altı aracımızda aynı vatoz balıkları gibi manevra kabiliyeti yüksek ve atiktir. Gelişime müsait yapısından dolayı gerek askeri gerek diğer görevlerde ihtiyaç duyulan komponentlerin eklenmesiyle görevleri kolayca yapacak alt sistemlere sahiptir.

3) Bu proje fikri ne zaman ve nasıl ortaya çıktı?

Projemizin fikri bir sohbet esnasında ortaya atılmış olup sonrasında ciddi olarak ele alınmıştır. Konu ile ilgili gerekli araştırmaların yapıldığı esnasında TEKNOFEST-2020 yarışmalarında İnsansız Su Altı Sistemleri kategorisi ile karşılaşıp burada yarışabilecek düzeyde olduğumuzu düşünerek takım olarak başvuruda bulunduk.

4) Projenizin amacı nedir ve hangi sorunlara çözüm olacak?

Projemizin amacı su altında yapılması zor ya da yapılamayan görevlerin yapılmasına imkan tanımak. Gerek arama kurtarma gerek savunma sanayi ya da diğer alanlarda insanların yaptığı ve zaman zaman can kaybına sebebiyet veren görevlerin su altı aracı ile son derece güvenli olarak yerine getirilmesidir. Bu teknolojinin %100 yerli ve milli olarak hayata geçirilip ülkemize kazandırılması en büyük hedefimizdir. Takım olarak bu alanda ülkemizi global yarışmalardada temsil etmeyi kendimize amaç edinmiş bulunmaktayız.

Dünyada ya da ülkemizde bu alanda çalışmalar olmaktadır ancak bizim projelerimizde en başta belirttiğim gibi doğanın teknoloji ile buluşması söz konusudur bunun yanısıra projemiz her alana uyum sağlayabilecek alt sistemlere sahiptir, takım olarak farkımız ise amacımız, misyonumuz ve vizyonumuz ile diğer takımlardan daha farklıyız.

 

5) Projenizin Türkiye’de veya Dünya’da örnekleri veya benzerleri var mı?Varsa bu projeyi benzerlerinden farklı kılan özellikler nelerdir?

İnsansız su altı sistemleri oldukça pahalı sistemler olduğundan finansal olarak desteklere sponsorluklara ihtiyaç duymaktayız. Bize verilen destekler doğrultusunda aracımızın görevleri yapmasına imkan sağlayan manipülatör kolda ve daha derinlere dalmamıza imkan tanıyacak tüm alt sistemlerin gelişimi için çalışmalar yapmayı planlamaktayız.

 

Bu güzel söyleşi için sizlere teşekkür ediyoruz. Sizin gibi gençlere bu ülkenin ihtiyacı var…

Başarılar dileriz…

Daha Fazla Göster

Mühendis Çekmecesi

Yöneticilerin Kontrol Sağladığı Ortak Kullanım Yönetim Hesabı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu