Haberler

SAYDAM ALÜMİNYUM “ALON”

  Onlarca yıl boyunca, kimya mühendisleri, metalin mukavemetini ve dayanıklılığını camın kristal berraklığında saflığı ile birleştiren bir malzeme hayal ediyorlardı. Böyle bir “berrak metal”, daha az iç destek gerektiren yükselen cam duvarlı gökdelenleri inşa etmek için kullanılabilir. Güvenlik amacıya askeri binalarda kullanılabilir. Dev akvaryumlar yapılabilir.

    1980’lerde, bilim adamları toz, alüminyum , oksijen ve azot karışımından yapılan yeni bir seramik türü ile deney yapmaya başladılar . Bir seramik, ısıtma ve soğutma işlemiyle yapılan, sert, genellikle kristal bir malzemedir. Bu durumda, alüminyum tozu muazzam bir basınç altında yerleştirilir, 2,000 derece’de günlerce ısıtılır ve son olarak, alüminyum’ un gücüyle mükemmel berrak, cam benzeri bir malzeme elde etmek için parlatılır .
    Saydam alüminyum veya ALON olarak bilinen malzeme zırhlı pencereler ve optik lensler yapmak için günümüzde kullanılmaktadır. ALON yüksek mukavemete sahiptir, çizilmele karşı dayanıklıdır. Bunun yanında yüksek netliğe sahiptir.

Alon’un teknik özellikleri;
Bileştirme, kompozisyon: Al 23-1 / 3X O 27 + X N 5-X
Tane Boyutu (tipik):150-250 mikron
Yapısı:Kübik, Spinel
Yoğunluk:3,696 – 3,691 g / cc
Form:Çok kristalli
Erime noktası:2150 ° C
Gencin modülü:323 GPa
Sertlik:1850 kg / mm 2 (Knoop Indent, 200g)
Kırılma tokluğu:2,0-2,9MPa-m 1/2
Esneklik gücü:380-700 MPa
Termal iletkenlik13 W / mK
İletim Limitleri:0,2 ila 6 mikron

Kaynak: www.surmet.com
             science.howstuffworks.com
             www.fablabconnect.com

Daha Fazla Göster

Mühendis Çekmecesi

Yöneticilerin Kontrol Sağladığı Ortak Kullanım Yönetim Hesabı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu