Haberler

Kendini Yenileyen Beton

     Beton , dünyadaki en yaygın kullanılan inşaat malzemesidir. Aslında, sudan sonra yeryüzünde ikinci en fazla tüketilen maddedir . Her yıl inşa edilen hemen hemen tüm yapılarda beton kullanılır. Ancak aşırı sıcak ve soğuk gibi stres altında çatlama ve bozulmaya da duyarlıdır.


    Çatlamış betonu tamir etmek için genellikle betona takviye etme ya da yıkma ve sıfırdan başlama yöntemleri kullanılır. Ama yeni geliştirilen bir teknolojiyle bu eski yöntemler tarihde kalacak gibi görülüyor. 2010 yılında, Rhode Island Üniversitesi’nde bir yüksek lisans öğrencisi ve kimya mühendisliği profesörü, kendi çatlaklarını “iyileştiren” yeni bir “akıllı” beton türü yarattı. Beton karışımı içinde küçük kapsüller halinde sodyum silikat gömülüdür. Bir çatlak oluştuğunda, kapsüller kopar ve  çatlakları doldurmak için sertleşen jel benzeri bir iyileştirici katkı bırakırlar .


    Bu, kendi kendini iyileştiren betonun tek yöntemi değildir. Diğer araştırmacılar benzer sonuçlara ulaşmak için bakteri veya gömülü cam kılcal damarları veya polimer mikrokapsülleri kullandılar. Bununla birlikte, Rhode Island araştırmacıları yöntemlerinin uygun maliyetli olduğuna inanıyor.


    Betonun ömrünü uzatmak büyük çevresel faydalara sahip olabilir. Dünya çapında beton üretimi şu anda küresel karbondioksit emisyonlarının yüzde 5’ini oluşturmaktadır [kaynak: Rubenstein ]. Akıllı beton, yalnızca yapılarımızı daha güvenli hale getirmekle kalmayıp, aynı zamanda sera gazlarının salınımını azaltacak.


Kaynak

Daha Fazla Göster

Mühendis Çekmecesi

Yöneticilerin Kontrol Sağladığı Ortak Kullanım Yönetim Hesabı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu