Faydalı Bilgiler

Kalıp ve İskele Tasarımı

         Kalıp ve iskele sistemleri tasarlanır iken standardlara uygun olarak hazır hale getirilmeli, kurulmalı ve fazla sehim yapmasından kaçınılacak şekilde düzenlenmelidir. Ahşap kalıp ve iskele sistemleri için TS647, çelik kalıp ve iskele sistemleri için ise TS648 standarları kullanılır. 
         Beton dökümü gerçekleştirilmeden önce kalıp iç yüzeyleri iyice temizlenmeli, gerekli görüldüğü taktirde ise ıslatılmalıdır. Bu sebeple kolonlarda dipte, konsollarda çıkışta ve yüksek kirişlerin altında temizleme delikleri bırakılmalıdır(TS500). Kalıp kurulumu sırasında ise özellikle betona vibratör uygulama aşamasında beton şerbetinin akmaması amacıyla kalıp birleşimi sağlanmalıdır.
      
          İskele etkiyen yüklerin zemine düzgün olarak yayılmasını sağlamak amacıyla dikmelerin altına sağlam ve yerinden onamayacak şekilde, düzgün yüzey ve köşeli yapıya sahip ahşap takozlar konulmalı kesinlikle taş parçası veya tuğla kullanılmamalıdır. Ayrıca dikmelerden gelen yükler çürük veya donmuş zemine aktarılacak ise gerekli önlemler alınmalıdır, aksi taktirde istenmeyen oturmalar oluşacaktır. 
         Kalıp ve iskeleleri boyutlandırmak için bu elemanlara etkiyen yük bileşenlerini belirlemek gerekir. Bu elemanlara özellikle kendi zati ağırlıkları, dökülen bazı yerlerde yığın halinde bulunabilecek taze beton ağırlığı, betonun taşıma araçlarının ağırlığı, beton dökülür iken çarpma etkisinden meydana gelen ağırlık ve işçilerin ağırlıkları etki etmektedir. Tüm bu yük etkileri göz önünde bulundurulduğunda kalıp sistenlerinin sehim yapmasını önlemek amacıyla gerekli boyutlandırma yapılmalıdır. 
        Kalıp ve iskele kurulumu yapılır iken gözardı edilen en önemli konulardan birtanesi ise kalıp ve iskele sökümü sırasında karşılaşılabilecek sorunlardır. Bu sorunlar darbe etkisi, sarsıntı etkisi ve iş güvenliği etkisinden kaynaklı sorunlardır. Bu sorunlarla karşılaşılmasını engellemek veya en aza indirgemek amacıyla kalıp ve iskele elemanlarının sökülme kurallarını bilmek gereklir. 

Daha Fazla Göster

Mühendis Çekmecesi

Yöneticilerin Kontrol Sağladığı Ortak Kullanım Yönetim Hesabı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu