Pisa kulesi neden eğridir?
Tarihe göre Pisa Kulesi, Babil Kulesi’ne benzer şekilde inşa edilmiştir. Çan kulesi olarak tasarlanan Pisa’da 7 çan bulunur. Tepeye 294 basamak çıkılarak ulaşılır.
Pisa Kulesi’nin inşası 1173 yılında başlamıştır. İlk iki kat eğik değildir. Ancak 3. kat inşa edilirken 1178 yılında Pisa kulesi eğilmeye başlar. Pisa kulesi eğildiği 1185 yılında mimar tarafından fark edilir. Pek çok çözüm denendiyse de önüne geçilemez. Sebep, Pisa kulesi inşa edildiği toprağın elverişsiz olmasıdır. Bu dönemde Floransa ile Pisa şehri arasında savaşlar nedeniyle kulenin inşası bir yüzyıl kadar sekteye uğrar.
1272 yılında inşaatına tekrar başlanır. Ancak Pisa kulesinin eğilmeye devam ettiği kayıtlara geçer. 1284 yılında yine savaş nedeniyle inşaatı duran kule, 1370 yılında 60 metre yüksekliğe ulaşır ve resmi olarak tamamlanır.
Pisa kulesi eğikliği üzerine pek çok araştırma yapılan bir yapıttır. Uzmanlar sebepleri konusunda pek çok fikre sahiptir. 1173 yılında atılan temel genel olarak mermer ve kireçten oluşmaktadır. Yuvarlak bir temel üzerine inşa edilen kule ince kum, deniz kabukları ve kil üzerine inşa edilmiştir. Kulenin güney tarafında bulunan toprak daha sıkıştırılabilir bir yapıya sahiptir. Ancak yıllar geçtikçe bina batmak yerine eğilmeye başlamıştır.
20. yüzyılda yapılan incelemeler bu eğikliğin kule inşa edildikten sonra ortaya çıktığını göstermektedir. Toprak katmanları üzerinde yapılan araştırmalar ise yer altı sularının killi toprağı alıp götürdüğü yönünde sonuçlar ortaya koymaktadır.