Faydalı Bilgiler

Mutlak ve Rölatif Basınç

 

      Katı, sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeni ile bulundukları yüzeylere basınç uygularlar. Bu uygulanan basıncı biz P=F/A ile tanımlarız, yani bu ifade birim alana gelen kuvvet olarak tanımlanır. Burada F dediğimiz basınç kuvveti iken A ise biri alanı ifade eder. Basınç birimi Pa (N/m2 ) olarak alınır. Basınç kavramını mutlak ve rölatif basınç olarak ikiye ayrılır.

            Mutlak Basınç: İçinde yaşadığımız dünyada bir atmosfer basıncı mevcuttur. Bu atmosfer basıncı atmosfere açık tüm sistemlere etkir. Yani eğer bir sıvı veya gaz sistem varsa burada hem atmosfer basıncından kaynaklı bir basınç oluşacak hem de kendi ağırlığından kaynaklı bir basınç oluşacaktır. İşte bu durumda bu iki basıncın toplamı alınarak mutlak basınç elde edilecektir.

            Rölatif Basınç: içinde yaşadığımız çevrede atmosfer basıncının olmadığını yani sıfır olduğunu kabul ettiğimiz zaman bulunan basınca rölatif basınç denir.

Mutlak basınç: Pmut=Patm+ γ*h

Rölarif basınç: P= γ*h

            Mutlak basınç daima pozitif olur. Rölatif basınç ise atmosfer basıncının üzerinde pozitif, altında ise yani vakum (emme) durumunda negatif olur.

            Biz bu basınç ölçümlerini nerelerde kullanırız?

  • Basınç üreten cihazlarda (güç üreten makinalar, türbinler, güç tüketen makinalar, kompresörler, pompalar)
  • Hidrolik makine elemanlarında
  • Biyomedikal uygulamalarda ( Kan basıncı)
  • Boru ve tünellerdeki basınç kayıplarında
  • Hava tahminlerinde
  • Basınçlı kaplarda vb.

Daha Fazla Göster

Mühendis Çekmecesi

Yöneticilerin Kontrol Sağladığı Ortak Kullanım Yönetim Hesabı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu