Geçmişten Bugüne Deprem Yönetmeliklerimiz

Merhaba;

Bu yazımızda sizlerle geçmişten bugüne deprem yönetmeliklerini paylaşıyoruz. 
Statik ofis veya kontrol mekanizmasında çalışan meslektaşlarımıza özellikle lazım olacak bu yönetmelikleri her öğrenci arkadaşımızın ve her meslektaşımızın mutlaka bir kere incelemesi gerektiğini düşünüyorum.

Günümüzde statik ofislerde tasarımlar yapılırken kullanılan programlarda elbette bir çok standartlar ve yönetmelikler gömülü. Basit bir iki tıklama ile ister Amerikan standardı ister Alman standardı olsun kolayca sisteminizi bu standartlar çerçevesinde oluşturabiliyorsunuz. Bu konuda deprem yönetmeliğimize de bakmak gerekli.

Statik ofis dışında ise düşünün ki siz bir kontrol sorumlususunuz ve sahadasınız. Yönetmelikten edindiğiniz bilgi ile kolonda kullanılması gereken minimum donatı kalınlığını direk bileceksiniz ve 3 kuruş fazla kar etmek için donatı ile oynayan, milleti ölüm riski ile baş başa bırakan müteahhit bozuntularına fırsat vermeyeceksiniz.

Öğrenci iken bile stajınızı yaparken emin olun faydasını görecek belkide daha mesleğe başlamadan hayatlar kurtaracaksınız.

Özellikle genç kardeşlerimizi tecrübe kisvesi altında kandıranlar “Merak etme yıkılmaz bu bina, aynı dayanım zaten vs vs ” deseler de sizler dayanım ile deprem kuvvetine karşı duran dayanımı bir tutmayacaksınız. Kolonların depremlerde gösterdikleri mukavemet grafikleri sizlere bu konuda yol gösterecek.

Üniversitede çok kıymetli hocalarımızdan bir tanesi derdi ki: “Sizler mesleğinizin bilincine varmalısınız. Bu gün belki bu dalın Üniversite puanı düşük olabilir ama önemi büyük. Bir Cerrahı düşününki herkesin gözünde çok kıymetli ve saygın bir mesleği icra ediyor çünkü hayat kurtarıyor. Cerrahın ameliyat masasında eli kayarsa bir kişi ölür. Ama sizler öyle değilsiniz. Sizin eliniz kayarsa yüzlerce insan ölebilir.” 

Aşağıda Resmi Gazete de yayınlanan deprem yönetmelik içeriklerinin listesini paylaştık. Ayrıca birde yönetmelik karşılaştırması ekledik. Kaydetmek için İndirme Linkine tıklamanız yeterli.

  1. Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik 2007
  2. 1975-1997 Yönetmelik Karşılaştırması
  3. Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik 1997
  4. Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik 1975

İNDİR

Telif haklarını çiğnediğimizi düşünüyorsanız lütfen bizimle irtibata geçiniz…
Exit mobile version