Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018


Merhaba;

Bu yazımızda sizlerle yeni Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğini paylaşıyoruz. 

Statik ofis veya kontrol mekanizmasında çalışan meslektaşlarımıza özellikle lazım olacak bu yönetmelikleri her öğrenci arkadaşımızın ve her meslektaşımızın mutlaka bir kere incelemesi gerekiyor. Hatta en az TS500 ve TS498 gibi mutlaka başucunuzda bulunmalı.

Günümüzde statik ofislerde tasarımlar yapılırken kullanılan programlarda elbette bir çok standartlar ve yönetmelikler gömülü. Basit bir iki tıklama ile ister Amerikan standardı ister Alman standardı olsun kolayca sisteminizi bu standartlar çerçevesinde oluşturabiliyorsunuz. Bu konuda deprem yönetmeliğimize de bakmak gerekli.

Statik ofis dışında ise düşünün ki siz bir kontrol sorumlususunuz ve sahadasınız. Yönetmelikten edindiğiniz bilgi ile örneğin kolonda kullanılması gereken minimum donatı kalınlığını direk bileceksiniz ve hatalı yerleri refleks gibi görecek ve hemen müdahale edebileceksiniz
Öğrenci iken bile stajınızı yaparken emin olun faydasını görecek belkide daha mesleğe başlamadan hayatlar kurtaracaksınız.

Özellikle genç kardeşlerimizi tecrübe kisvesi altında kandıranlar “Merak etme yıkılmaz bu bina, aynı dayanım zaten vs vs ” deseler de sizler dayanım ile deprem kuvvetine karşı duran dayanımı bir tutmayacaksınız. Kolonların depremlerde gösterdikleri mukavemet grafikleri sizlere bu konuda yol gösterecek.

Yayını paylaşmayı unutmayın…

TBDY 2018
Tıkla İndirYandex Disk
Exit mobile version