Canton Tower, China

 

     Çin’in Haizhu bölgesinde bulunan Canton Tower 112 katlı ve toplam 600 metre (1,968 feet) uzunluğa sahiptir. 450 metrelik kısım ana göve olarak, 150 metrelik kısım ise radyo ve televizyon yayını için kullanılan anten kısmı olarak kullanılır. Çindeki en yüksek ve dünyanın ise en yüksek üçüncü televizyon kulesi olma ünvanını elinde bulundurmaktadır.
     Canton kulesi, toplam ağırlığı 50.000 ton olan yüksek çekme gerilmesine sahip çelikten yapılmıştır. Ayrıca 8 ve üzeri depremlere karşı her türlü güçlü darbelere dayanım sağlayabilecek özel sismik bir tasarıma sahiptir.
          Her yıl bir çok ziyaretçiye ev sahipliği yapan bu muhteşem kule ziyaretçilerine şehrin kuşbakışı manzarasını sunmaktadır. Kulenin içerisin de eğlence mekanları, restoranlarve birkaç gözetleme platformu bulunmaktadır.
    Canton Tower’ın tasarımcısı Mark Hemel bu yapıyı tasarlar iken kulenin ortasında ince bir bel oluşturmuştur. Bu ince belin çapı yaklaşık 30 metredir ve 66. kata denk gelir. Kule A, B, C, D ve E olmak üzere beş bölgeye ayrılır.
     A bölgesi zeminden 32 metreye kadar olab bölümdür. Bu bölgede ziyaretçiler restoranlardan faydalanabilir Pearl Nehrinin 360 derecelik manzarasını izleyebilirler. B bölgesi 84 ile 116 metre arasında bulunan kısımdır. Bu bölümde ise sinemalar ve eğlence alanları bulunur. 147 ile 168 Metreler arasında bulunan kısım ise C bölgesi olarak isimlendirilir. bu bölge ise gezi alanı olarak tasarlanmıştır.
     D bölgesi 334 – 355 metre arasındadır. D bölgesi ‘örümcek yürüyüşü’ olarak adlandırılan dünyanın en uzun spiral merdivenini barındırmaktadır. ‘örümcek yürüyüşü’ isini alan bu merdiven 168 – 334 metreler arasında bulunmakta ve toplam 1096 basamaktan oluşmaktadır. Tüm yürüme yolu 1000 metre uzunluğunda olup etrafı camla kaplı olduğundan ziyaretçiler kendilerimi örümcek adam gibi hissedebilirler.
Exit mobile version