Betonda Agrega Seçimi


            Beton; çimento, su, kimyasal – mineral katkı maddeleri ve agreganın birleşiminden oluşur. Beton hacmi % 75-80 oranında agregadan oluşur. Bu kadar büyük bir hacmi kaplayan agreganın kalitesi doğal olarak betonun kalitesini de etkiler. Agregalar ince kum parçacıklarından iri kaba kayalara kadar çeşitli şekil, kütle ve boyutta olabilirler.
            Beton maliyetinin en büyük payını çimento aldığından dolayı kullanılan çimento miktarının olabildiğince en aza indirilmesi istenir. Bu durum agrega seçimini önemli hale getirir çünkü en ekonomik ve istenilen kalitede beton için çimento agrega kombinasyonu yapılmalıdır. Örneğin; yumuşak, gözenekli agregalar ile düşük aşınma direncine sahip betonlar üretilir iken, sert agregalar ile aşınmaya karlı yüksek dirençli betonlar üretilebilir.
            Agregalar kaba ve ince olmak üzere ikiye ayrılırlar. Agregalar genellikle, toz, silt, kil, organik madde veya çimento macunu ile yapıştırma reaksiyonuna müdahale edecek diğer maddelerden ayrıştırılmak için yıkanır. Daha sonra, malzemeyi boyutlarına göre ayırmak için boyut açıklıkları farklı olan eleklerden geçirilir.

        Agrega sınıfları şöyledir;

        Agregaların özellikleri;

Exit mobile version