Nedir Bu M2M Teknolojisi?

Son dönemlerde adından çok kez söz ettiren M2M (Machine to Machine), özellikle teknoloji firmalarının kullandığı yapılardan biridir. Çoğu firma M2M teknolojisi çerçevesinde yeni projeler geliştirmektedir. Bu teknoloji sayesinde insan gücüne gerek duymaksızın bir kablosuz ağ üzerinden çok sayıdaki cihaz arasında bilgi paylaşımı yapılmaktadır.

Aynı zamanda Nesnelerin İnterneti (IoT) kavramının temelini oluşturan M2M hakkında sizler için bilgiler topladık.

Nesnelerin İnterneti (IoT) yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz…

M2M Kelime olarak makinelerin birbiri ile bağlantısı anlamına gelir. Bu teknoloji sayesinde şirketlerin veri merkezleri ile makineler arasındaki iletişim insan müdahalesine gerek kalmaksızın sağlanmış olur. Böylece zamandan ve iş gücünden tasarruf edilir.

M2M Donanımları Nedir?

M2M teknolojisi gerçekleştirilirken çeşitli donanımlara ihtiyaç duyulur. RFID, sensör gibi bileşenlerden toplanan verilerin başka makinelere iletilmesi için de Wi-Fi, Gsm, Ethernet ve RF gibi bileşenlere ihtiyaç duyulur. Bu bileşenler sayesinde makineler birbirleriyle uzaktan iletişime geçip veri alışverişinde bulunabilir.

M2M Nerelerde Kullanılır?

M2M teknolojisi çok fonksiyonlu olup neredeyse teknolojinin olduğu her alanda kullanılabilir. Hastaneler, İnşaat sahaları, akıllı evler bunlara örnektir. Bu uygulama sayesinde kontrol ve takip sistemi çok kolay biçimde yapılır.

Ayrıca elektrik, doğal gaz gibi sayaçlarda da kullanılabilen M2M teknolojisi, bu sayaçlar üzerindeki ölçüm ve kontrol işlemlerini insansız yapabilir. Bunun dışında nakliye, lojistik gibi taşıma işlemlerinde de kullanılabilir. M2M teknolojisinin genel anlamda bilgi taşıma, bilgiyi aktarma ve uzaktan kontrol etme gibi avantajları olduğunu söyleyebiliriz.

Güvenlik alarmları, asansör, yazıcı gibi yerlerde de kullanılan M2M teknolojisi makinelerde herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda alarm ile uyarı verme özelliğine de sahiptir. Böylelikle oluşabilecek tehlikelere karşı güvenlik önlemini de almış olursunuz.

M2M Nasıl Çalışır?

M2M teknolojisinin bir çok alanda kullanıldığını belirtmiştik. Bu başlık altında ise örnek olarak araç takip uygulamasında nasıl uygulanabileceğini anlatacağız.

M2M protokolü ile programlanmış devre kartını araca takarak belirli zaman aralıklarında veriler toplayabilirsiniz. Bu verilerin veri tabanında tutulması ve ardından batarya tüketiminde uykuya geçmesini de tasarlayabilirsiniz. Örneğin Ankara’dan İstanbul’a aracınızla yaptığınız yolculuğu elde ettiğiniz veriler ışığında daha iyi değerlendirebilirsiniz. M2M kart teknolojisi sayesinde aracınızla hangi mevkilerde yol aldığınızı, kaç kilometre yaptığınızı ve diğer tüm detayları rahatlıkla görebilirsiniz. Bunun için basit bir web sitesi ve veri tabanına ihtiyacınız olacak. Araba seyir halindeyken belirli zaman aralıklarında verileri kaydedecek olup web sitenize yansıyacaktır. Siz de yolculuktan sonra bu veriler üzerinden değerlendirmelerde bulunabileceksiniz.

M2M Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?

İnsan müdahalesine gerek kalmadan bir çok işlevi yerine getiren bu teknoloji sayesinde işlemler daha basit yapılmakta ve güvenilir sonuçlar vermektedir. Bunun dışında M2M teknolojisinin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Yazının başında da söylediğimiz gibi M2M bizlere şu haliyle dahi bir çok fayda sağladı. Daha fazlasını ise Nesnelerin İnterneti teknolojisi sağlıyor. Hemen Okumak İçin Tıklayın…

Yazıyla ilgili görüşlerinizi veya eksik gördüğünüz kısımları bizlere yorumlar kısmından belirtebilirsiniz…

Exit mobile version