Modern Kerpiç Yapılar

Kerpiç; toprak, saman ve suyun karıştırılıp tahta kalıplara konularak güneşte kurutulmasıyla elde edilen basit tuğlalara verilen isimdir. Eski çağlardan günümüze kadar gelen bu yapı malzemesi popülerliğini yitirmiş olsa da hala kullanılmaya devam etmektedir.

Kerpiç evlerin inşasına başlanmadan önce sağlam bir temel oluşturmak şarttır. Çünkü kerpiçde kullanılan malzemelerin özellikleri su ve nem yalıtımı sağlamak için uygun değildir. Temel zemininden gelebilecek su ve nemin geçişini engellemek için kerpiç yapı yapılmadan önce ya betonarme ya da taş (eski çağlarda) temel yapılması gerekmektedir.

Temel oluşturulduktan sınra sıra kerpiç duvarların örülmesine gelir. Kerpiç duvarlar örülürken kerpiçleri birleştirmek için çamurlu su karışımı kullanılır. yapının daha sağlam olmasını sağlamak adına kerpiç dıvarlara dik yönde ahşap kazıklar geçirilir.

Peki neden kerpiç evler?

Kerpiç evlerde kullanılan malzemeler doğada kolaylıkla bulunabildiği için ekonomiktirler ve kolay elde edilirler, yapımları kolaydır. Tüm bu özelliklerin yanında asıl önemli neden ise doğal izalasyon yeteneklerinin olmasıdır. Sıcak havalarda yapı içinin serin olurken soğuk havalarda ise yapının içerisi sıcak olur. Tüm bu nedenlerden dolayı kerpiç yapılar geçmişte çok tercih edilmekteydi.

Günümüzde ise daha çok kırsal alanlarda kullanılmakla beraber organik ve otantik yapısından dolayı modern yaşama uyarlanmış kerpiç evler yapılmaktadır. Bu kerpiç evlere mimari özellikler eklenerek daha modern bir hal almışlardır.

                     

 

 

 

Exit mobile version