Chand Baori görünümü itibariyle ters bir tapınağı andırsa da aslında halkın su kaynağı olarak kullandığı bir kuyudur.İnsanoğlunun yaptığı en derin su kuyusu olma ünvanına sahip Chand Baori Hindistan’ın Rajasthan eyaletinde yer alan Abhaneri köyünde yer almaktadır.
9. yy’da yapıldığı düşünülen bu ilginç mimari Nikumbha Hanedanı Kralı Chanda tarafından yaptırılmıştır. Yapı 13 katlı olup 33 metre derinliğindedir. Ayrıca 3500 adet basamağa sahiptir. Bünyesinde barındırdığı bu merdivenler sayesinde eski çağlarda halk kolaylıkla su seviyesine ulaşabilmişdir.
1200 yıllık olduğu tahmin edilen devasa yapı Muson Yağmurları sırasında tepesine kadar su dolar, yeraltı suları sayesinde ise tabanı hiç kurumaz. Hindistan’ın bu saklı antik yapısı aslında yağmur sularını biriktirmek amacıyla yapılmış olsada yapıldığı çağlarda halkın buluşma ve serinleme alanları olarak da kullanılmıştır.
Kuyu kare formda olup üç tarafı merdivenlerle kaplıdır, dördüncü tarafı ise halk için kullanılan eğlence alanını barındırmaktadır. Bu alanda dini oymalarda olmak üzere güzel heykellere sahip nişler bulunmaktadır. Hatta bu bölümde kral ve kraliçeye ait ikametgah alanları ve sahne sanatlarını izleyecek alanlar bulunmaktadır.
Günümüzde ise yapı kullanılmamakta sadece truzim amaçlı ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Tabanda biriken yeşil renkli su ve basamaklarında oluşan yosunlar ise bunun bir kanıtıdır.